Κάπνισμα και COVID-19

Από την Ανδρονίκη Καραλουκά, την Κατερίνα Κυπριανού και τον Αγαθάγγελο Χριστοφόρου, μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος: Μάστερ στη Δημόσια Yγεία, Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καπνιστές πιθανόν να είναι πιο ευάλωτοι στην ασθένεια COVID-19, λόγω του ότι τα δάχτυλα των καπνιστών έρχονται συχνά σε επαφή με τα χείλη, κάτι το οποίο αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Επιπρόσθετα, οι καπνιστές πιθανόν να έχουν μειωμένη πνευμονική ικανότητα, και σε περίπτωση που νοσήσουν, έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα σοβαρής μορφής.

Καπνιστές που τυχόν βρεθούν σε συνθήκες που αυξάνουν τις ανάγκες οξυγόνου ή μειώνουν την ικανότητα του σώματος να το χρησιμοποιήσει σωστά (όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ιού COVID-19) θα έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη σοβαρών πνευμονικών παθήσεων όπως η πνευμονία.

Το πιο πάνω κείμενο είναι η ελληνική μετάφραση της ιστοσελίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορά στον κορωνοϊό, στη νόσο COVID-19 και στο κάπνισμα.