Παιδιά και άγχος. Πώς να τα βοηθήσετε.

Από την Ιουλία Αγρότου, την Ειρήνη Μαχαλιώτη και την Ανθή Χριστοδούλου, μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος: Μάστερ στη Δημόσια Yγεία, Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία και μεταπτυχιακών φοιτητών από το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης.

Τα παιδιά ίσως ανταποκρίνονται στο άγχος με διαφορετικό τρόπο όπως με το να γίνονται πιο προσκολλημένα, νευρικά, απομονωμένα, θυμωμένα ή ανήσυχα, να παρουσιάζουν νυχτερινή ενούρηση κ.α. Ανταποκριθείτε στις αντιδράσεις των παιδιών σας με υποστηρικτικό τρόπο, ακούστε τις ανησυχίες τους και προσφέρετέ τους περισσότερη αγάπη και προσοχή.

Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη και την προσοχή των ενηλίκων στις δύσκολες ώρες. Δώστε τους περισσότερο χρόνο και προσοχή.

Μην ξεχνάτε να ακούτε τα παιδιά σας, να τους μιλάτε με αγάπη και καλοσύνη και να τα καθησυχάζετε. Αν είναι εφικτό, δημιουργήστε ευκαιρίες για παιχνίδι και χαλάρωση.

Προσπαθήστε, όσο αυτό είναι δυνατό, να κρατήσετε τα παιδιά κοντά στους γονείς και την οικογένειά τους και αποφύγετε να χωρίζετε τα παιδιά από αυτούς που τα φροντίζουν. Αν ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος (λ.χ. νοσηλεία), εξασφαλίστε τη συχνή επαφή (λχ μέσω τηλεφώνου) και καθησυχάστε τα.

Διατηρήστε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τις συνήθειες και το κανονικό τους πρόγραμμα ή βοηθήστε να δημιουργήσουν καινούριο πρόγραμμα σε ένα νέο περιβάλλον, που θα περιλαμβάνει τη μάθηση καθώς επίσης και τον χρόνο για ασφαλές παιχνίδι και ξεκούραση.

Παραθέστε γεγονότα για το τι έχει συμβεί, επεξηγήστε την παρούσα κατάσταση και δώστε σαφείς πληροφορίες για το πώς θα μειώσουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια, χρησιμοποιώντας όρους που τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ανάλογα με την ηλικία τους. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την παροχή πληροφόρησης με καθησυχαστικό τρόπο, σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί (λ.χ. μπορεί ένα μέλος της οικογένειας και/ή το παιδί να αρχίσει να μην νιώθει καλά και να πρέπει να νοσηλευτεί για λίγο καιρό στο νοσοκομείο).

Το πιο πάνω κείμενο είναι η ελληνική μετάφραση της αφίσας που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Δείτε πιο κάτω τη σχετική εικόνα.