Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα από την πλατφόρμα για τους φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων, η οποία είναι διαθέσιμη σε 24 γλώσσες. Περιλαμβάνει πληροφορίες εξειδικευμένες για την Ελλάδα και την Κύπρο.
“Όταν σκεφτόμαστε την χαλάρωση, συνήθως σκεφτόμαστε να κάνουμε τις δραστηριότητες που απολαμβάνουμε σαν τον ύπνο, ή το να βλέπουμε την τηλεόραση, ή να βγούμε έξω με τους φίλους. Είναι αλήθεια ότι το να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας λειτουργεί χαλαρωτικά, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που μας βοηθούν να μειωθεί γρήγορα το άγχος ακόμα κι αν είμαστε στη δουλειά ή σε μια στάση λεωφορείου.
Η τεχνική της χαλάρωσης της αναπνοής
Όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι έχουμε την τάση να αναπνέουμε γρήγορα ή χωρίς ρυθμό. Αυτό οδηγεί σε υπεροξυγόνωση και αίσθημα ασφυξίας. Οι τεχνικές διαφραγματικής αναπνοής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος άλλων τεχνικών χαλάρωσης και είναι χρήσιμες σε πολλές στρεσογόνες καταστάσεις, γιατί είναι σύντομες και χρειάζεται απλά να είστε σε καθιστή θέση. Οι αρχάριοι πρέπει να εξασκούνται στις τεχνικές αρκετές φορές την ημέρα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το άνω μέρος του θώρακα για να αναπνέουν και μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο να αρχίσουν να αναπνέουν από την κοιλιά και το στομάχι.
- Καθίστε άνετα και βεβαιωθείτε ότι η πλάτη σας είναι ευθεία.
- Τοποθετήστε το ένα χέρι στο στήθος σας και το άλλο στο στομάχι σας.
- Εισπνεύστε από τη μύτη σας και παρακολουθήστε το στομάχι σας να ανεβαίνει. Το χέρι στο στήθος χρειάζεται να κινηθεί πολύ λίγο.
- Εκπνεύστε απαλά από τη μύτη σας. Το χέρι στο στομάχι σας θα πρέπει να κινηθεί καθώς εκπνέετε.
- Επαναλάβετε, κρατώντας τον ρυθμό. Ο στόχος είναι να αναπνέετε από 8 έως 12 φορές (αναπνοή μέσα – ανάσα έξω) για 1 λεπτό.
- Στην αρχή, μπορεί να δυσκολεύεστε να πάρετε αρκετό οξυγόνο, αλλά θα συνηθίσετε την τεχνική, αρκεί να εξασκείστε αρκετές φορές την ημέρα. Τότε θα είστε σε θέση να μάθετε να αναπνέετε από την κοιλιά και το στομάχι”
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πιο πάνω θέμα επισκεφτείτε την πλατφόρμα για τους φροντιστές ατόμων με άνοια του τμήματος Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.