Master in Public Health – Information Προηγούμενες Χρονιές Σχετικοί Σύνδεσμοι Επικοινωνία
Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) με θέμα τα πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα του Ινστιτούτου στην Κύπρο. Η εκδήλωση για τα επιστημονικά ευρήματα του CII φιλοξένησε πάνω από 60 ενδιαφερόμενους και άνοιξε με χαιρετισμό της η Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθ. Ελπίδα Κεραυνού – Παπαηλίου και ο Δήμαρχος Λεμεσού κύριος Αντρέας Χρίστου. Η ημερίδα συνεχίστηκε με ομιλίες των ακαδημαϊκών του Ινστιτούτου να αναφέρονται σε επίκαιρα θέματα υγείας που απασχολούν την Κύπρο. Τα ερευνητικά αποτελέσματα αφορούν την επίδραση από τις «καταιγίδες» σκόνης στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία, το ρόλο του τοκετού με καισαρική και της ανεπάρκειας της βιταμίνης D σε παιδιά στην Κύπρο με άσθμα και αλλεργίες, στη γενική επίδραση των καθαριστικών που περιέχουν χλωρίνη στην υγεία, καθώς και τη γενετική προδιάθεση κατανάλωσης αλκοόλ στην Κύπρο.
Για τις «καταιγίδες» σκόνης της ερήμου μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard Πέτρος Κουτράκης, ο οποίος ανέφερε αρχικά ότι το φαινόμενο της σκόνης στην ατμόσφαιρα είναι συχνό στην Κύπρο και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Όπως υπέδειξε, τα σωματίδια σκόνης μεταφέρουν παθογόνα βακτήρια και αναμειγνύονται από εκπομπές αερίων από βιομηχανίες και αστικά κέντρα, από το Κάιρο, τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.
Η Κύπρος όπως ανέφερε, είναι η χώρα με την περισσότερη σκόνη στην ατμόσφαιρα από τις χώρες της Μεσογείου, με γύρω στα 7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι μελέτες έχουν αναδείξει τις επιβλαβείς επιδράσεις των «καταιγίδων» σκόνης στην καρδιαγγειακή θνητότητα και την αναπνευστική νοσηρότητα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, κατά τις ημέρες που υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα στις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων υπάρχει μια αύξηση κατά 5-10%, η οποία οφείλεται σε έξαρση των περιστατικών άσθματος. Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισής του ο κ. Κουτράκης μίλησε για τέσσερα βασικά βήματα που αφορούν την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Πρώτον, θα πρέπει να εντοπιστούν τα άτομα που είναι επιρρεπή στη σκόνη, δεύτερον θα πρέπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναπτύξει ένα μηχανισμό πρόβλεψης της σκόνης με ορίζοντα 3-4 ημέρες. Τρίτον αυτά τα άτομα θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε ως τέταρτο βήμα να μειώσουν την έκθεσή τους στη σκόνη αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και εντός των σπιτιών με τη χρήση ειδικών φίλτρων
Ο Δρ. Παναγιώτης Γιάλλουρος μίλησε για το ρόλο της καισαρικής, αλλά και την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Όπως είπε, στη μελέτη διερευνήθηκε σε 2216 παιδιά η σχέση του τρόπου του τοκετού με την εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ευαισθητοποίησης στα παιδιά. Η διαπίστωση ήταν πως τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή, σε σύγκριση με αυτά που γεννήθηκαν φυσιολογικά, παρουσίαζαν 1.36 φορές συχνότερο σφύριγμα στην αναπνοή, κατά 1.41 φορές συχνότερη διάγνωση άσθματος, και κατά 1.67 φορές μεγαλύτερη συχνότητα αλλεργικής ευαισθητοποίησης. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες για αλλεργική ευαισθητοποίηση αυξάνονται κατά 2.5 φορές σε παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική και έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών παθήσεων. Όσον αφορά την ανεπάρκεια της βιταμίνης D στους έφηβους στην Κύπρο, ο Δρ. Γιάλλουρος είπε πως είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα ανάμεσα στα κορίτσια, στα παχύσαρκα ή λιποβαρή άτομα και σε αυτά που έχουν σκούρο δέρμα και μειωμένη έκθεση στον ήλιο κατά το Χειμώνα. Όπως είπε, στην μελέτη υπήρξε σύγκριση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα ανάμεσα σε 69 ασθματικούς και 671 μη ασθματικούς εφήβους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση τιμή της βιταμίνης D ήταν σημαντικά χαμηλότερη στους ασθματικούς σε σύγκριση με τους μη ασθματικούς.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής μίλησε στη συνέχεια για την επίδραση οικιακών καθαριστικών στη έκθεση του ανθρώπου σε παραπροϊόντα χλωρίωσης. Μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών της ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης, μελετήθηκε η ανθρώπινη έκθεση σε παραπροϊόντα απολύμανσης (χλωρίωσης) στην Κύπρο που έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένα ποσοστά καρκίνου της ουροδόχου κύστης, και πιθανόν του παχέος εντέρου. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δραστηριότητες ρουτίνας καθαρισμού των σπιτιών οδήγησαν σε σημαντική απορρόφηση τοξικών παραπροϊόντων χλωρίωσης για τις μητέρες που συμμετείχαν ενεργά στην καθαριότητα. Επίσης διαπιστώθηκε ότι συνήθεις δραστηριότητες καθαρισμού με παραπροϊόντα χλωρίωσης, οδηγούν εκτός από την αύξηση της έκθεσης των μητέρων και στην έκθεση των παιδιών τους μέσω παθητικής έκθεσης. Γι’ αυτό όπως υπέδειξε, συμβουλεύουν τα παιδιά να μην είναι παρόντα σε περιπτώσεις καθαρισμού με παραπροϊόντα χλωρίωσης, να γίνεται επαρκής αερισμός του χώρου, οι ενήλικες να φοράνε γάντια, ενώ θα ήταν προτιμότερη η χρησιμοποίηση εναλλακτικών προϊόντων καθαρισμού.
Η Δρ. Άντρη Παναγιώτου, μίλησε στη συνέχεια για τη γενετική προδιάθεση από την κατανάλωση αλκοόλ στην Κύπρο. Όπως είπε, άτομα που φέρουν ένα συγκεκριμένο αλληλόμορφο του γονιδίου (αλληλόμορφο Α) τείνουν να μεταβολίζουν το αλκοόλ με χαμηλότερους ρυθμούς, κάτι που οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως ναυτία και ζάλη. Η έρευνα που διενεργήθηκε κατέδειξε πως η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ στα άτομα που φέρουν το αλληλόμορφο Α, ακόμα κι αν καταναλώνουν μικρές ποσότητες, μπορεί να συν- δέεται με βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας