Master in Public Health – Information Προηγούμενες Χρονιές Σχετικοί Σύνδεσμοι Επικοινωνία
Μεγάλη επιτυχία με πάνω από 100 συμμετέχοντες σημείωσε η 5η Ετήσια Παγκύπρια Ημερίδα για τη Δημόσια Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στις 03 Οκτωβρίου 2019. Πρόκειται για ένα θεσμό πλέον στα ύδατα του τομέα της υγείας, με τη φετινή Ημερίδα να διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και την Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ. Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρ. Κ. Ιωάννου, με ομιλία να εκφωνεί εκ μέρους του ο Δρ. Χρίστος Νικολάου, Ιατρικός Διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Στο προεδρείο της ημερίδας βρισκόταν ο Δρ. Νικόλαος Ζαμπόγλου, διευθυντής στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δρ. Νίκος Μίτλεττον κήρυξε την έναρξη των εργασιών καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες. Ο Κοσμήτορας τόνισε τη σημασία της έρευνας για τη δημόσια υγεία και την ανάγκη περαιτέρω διασύνδεσης της έρευνας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επίσης, χαιρέτησε το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του CII και υποστήριξε την προοπτική δημιουργίας τμήματος δημόσιας και περιβαλλοντικής υγείας στο ΤΕΠΑΚ.
O εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας Δρ. Χρίστος Νικολάου, Ιατρικός Διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, σημείωσε τη σταθερή και διαχρονική αξία του ΤΕΠΑΚ στον τομέα της υγείας και το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί ξεχωριστό και ανεξάρτητο χώρο παραγωγής καινοτόμου γνώσης. Το ΤΕΠΑΚ, συνέχισε, και η γνώση που παράγει στέκεται αρωγός των προγραμμάτων του Υπουργείου Υγείας, εκφράζοντας τη θέση ότι το Υπουργείο στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΤΕΠΑΚ για την έρευνα και την ανώτερη εκπαίδευση.
Ο Καθ. Δρ. Κωνσταντίνος Δέλτας, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μίλησε για το νέο στρατηγικό ερευνητικό έργο δημιουργίας Κέντρου Αριστείας-Βιοτράπεζας στην Κύπρο cy-biobank, ενώ η Δρ. Α. Παναγιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο CII του TEPAK ανέλυσε την ύπαρξη της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας (FH) στον κυπριακό πληθυσμό και τις δράσεις που συντονίζει η ίδια για τη δημιουργία μητρώου καταγραφής περιστατικών FH.
Ο κύριος Χρίστος Νικολάου, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚυΠΥ) Λεμεσού-Πάφου παρουσίασε το ρόλο και τις δράσεις του ΟΚυΠΥ. Αναφέρθηκε στην στρατηγική του οργανισμού για παροχή κατάλληλων και αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς. Ο ρόλος του ΟΚυΠΥ, τόνισε, δεν είναι μόνο διοικητικός αλλά και αναδιοργανωτικός στο ευρύτερο φάσμα του συστήματος υγείας και συμβάλλει ουσιαστικά στη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ. Συνεχίζοντας, σημείωσε πως η αυτονόμηση θα βοηθήσει στην ανακατανομή πόρων, όπως σχετικά με τις προσφορές υπηρεσιών με νέους εξοπλισμούς και χώρους, ωστόσο απαραίτητος παράγοντας είναι η καθολική συνεργασία, η κατανόηση και η εμπιστοσύνη.
Η κυρία Εύη Κυπριανού, Λειτουργός της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) μίλησε για τις δράσεις της Αρχής για την αντιμετώπιση παράνομων ουσιών και την εξάρτηση στα τυχερά παιχνίδια. Βάσει του δείκτη αίτησης θεραπείας, η εξαρτώμενη ουσία με την περισσότερη χρήση είναι η κάνναβη, ενώ ακολουθούν η ηρωίνη και η κοκαΐνη. Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που εξετάζονται για τυχόν μεταδοτικές ασθένειες δυστυχώς είναι μικρός, ενώ από τα εξετασμένα άτομα, περίπου τα μισά είναι θετικά στην ηπατίτιδα C.
O Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρθηκε στον ιό του Δυτικού Νείλου και στον τρόπο με τον οποίο προσβάλει τον άνθρωπο μέσω των τσιμπημάτων κουνουπιών. Προκαλεί, δε, νευρολογικές και ιστολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Ένα μέτρο προστασίας είναι η απομάκρυνση στάσιμων νερών από το περιβάλλον μας, τα οποία είναι πιθανόν να λειτουργήσουν ως εστίες ανάπτυξης κουνουπιών.
Ο Συντονιστής της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, Δρ. Βάσος Σκουτέλλας παρουσίασε το προφίλ υγείας του Κυπριακού πληθυσμού για το έτος 2018. Ανέφερε ότι το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο είναι τα 82 έτη, που αποτελεί ένα έτος περισσότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, καταδεικνύεται ότι τα τελευταία 15 χρόνια αυξήθηκε ο καρκίνος του πνεύμονα και η άνοια, σε σχέση με άλλα χρόνια νοσήματα. Οι κρατικές δαπάνες της Κύπρου στον τομέα της υγείας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ φαίνεται ότι πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει ήδη εγγραφεί στο ΓεΣΥ. Επίσης, η Κύπρος κατέχει 2 αρνητικές ευρωπαϊκές πρωτιές στον τομέα της υγείας, καταγράφοντας πολύ υψηλά επίπεδα αντιμικροβιακής αντοχής σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και μεγάλη συχνότητα καισαρικών γεννήσεων.
Η Δρ. Σουζάνα Αχιλλέως εκ μέρους του CII και του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ αναφέρθηκε στο έργο LIFE MEDEA που πραγματεύεται τρόπους μείωσης έκθεσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού σε ατμοσφαιρική σκόνη κατά την περίοδο καταιγίδων σκόνης. Εστιάζει σε ασθενείς με βηματοδότη και σε ασθματικά παιδιά σε Κύπρο, Κρήτη και Ισραήλ με οδηγίες παρέμβασης μείωσης ρίσκου από επεισόδια σκόνης.
Η Δρ. Έλενα Θεοδώρου, Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, ΤΕΠΑΚ αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή, μια κατάσταση που βιώνει το παιδί που αποτυγχάνει να αναπτύξει γλωσσική ικανότητα για την ηλικία του εν τη απουσία νευροβιολογικών παραγόντων. Η συχνότητα εμφάνισης του είναι περίπου 7%, και παρουσιάζεται περισσότερο στα αγόρια. Οι επιπτώσεις της διαταραχής εμφανίζονται κυρίως ως σχολική αποτυχία λόγω μαθησιακών δυσκολιών, ενώ εμφανίζονται και δυσκολίες δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων και φτωχή αλληλεπίδραση με συνομήλικους.
Τέλος ο Κοσμήτωρ, Δρ. Ν. Μίτλεττον παρουσίασε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα ανιχνευτικού ελέγχου ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων στην Κύπρο μιας και δεν υπάρχουν ανάλογα επιδημιολογικά στοιχεία για τον γενικό πληθυσμό στην Κύπρο.
Φωτογραφικό Υλικό: