6η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας

Aρχική Σελίδα Σύνδεσμος εγγραφής Πρόγραμμα Ομιλητές Προεδρείο

 

Master in Public Health – Information Προηγούμενες Χρονιές Σχετικοί Σύνδεσμοι Επικοινωνία

 

Μεγάλη επιτυχία με πάνω από 300 συμμετέχοντες σημείωσε η 6η Ετήσια Παγκύπρια Ημερίδα για τη Δημόσια Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. Πρόκειται για ένα θεσμό του τομέα της υγείας, με τη φετινή Ημερίδα να διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, του οποίου την ομιλία εκφώνησε ο Δρ. Γιώργος Χαραλάμπους, Ιατρικές Υπηρεσίες Υπουργείου Υγείας. Στο προεδρείο της ημερίδας βρισκόταν ο Αναπλ. Καθ. Δρ. Κώστας Χριστοφή, CII, ΤΕΠΑΚ, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες.

Χαιρετισμούς παρέθεσαν οι Δρ. Νικόλαος Ζαμπόγλου, διευθυντής στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Νίκος Μίτλεττον και ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθ. Δρ. Ζαφείρης που συνεχάρη τους διοργανωτές για την ημερίδα την οποία χαρακτήρισε ως βήμα γνώσης και δύναμης για να κατανοήσουμε καλύτερα την πανδημία. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, Αναπλ. Καθ., Ν. Μίτλεττον τόνισε τη σημασία της έρευνας στη δημόσια υγεία και τόνισε τη σημασία της συλλογικής συνείδησης στη μάχη για αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και την τάση διάσπασης της κοινωνικής συνείδησης.

Η ομιλία του Υπουργού υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου επικεντρώθηκε στην ανάλυση της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεχάρη το CII για την ημερίδα-θεσμό στα δρώμενα δημόσιας υγείας στην Κύπρο, που διοργανώνεται εδώ και 6 χρόνια, αλλά και για τη συνεισφορά του στην έρευνα σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τομέα της δημόσιας υγείας. Δήλωσε επίσης, ότι το Υπουργείο στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΤΕΠΑΚ όσον αφορά τον τομέα της έρευνας αλλά και την ανώτερη εκπαίδευση. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αν και ο τρόπος  διαχείρισης της πανδημίας έβαλε τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη καλών πρακτικών αντιμετώπισης της πανδημίας, . συστήνει προσοχή και σοβαρότητα και όχι εφησυχασμό έτσι ώστε να αποτραπεί πιθανή έξαρση της COVID-19.

H Δρ. Αγορίτσα Μπάκα, Senior Expert, European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Sweden ήταν η κύρια ομιλήτρια της ημερίδας. Αναφέρθηκε στο πανευρωπαϊκό σχέδιο (epidemic intelligence) που τρέχει και αφορά στην πανδημία.

  • Ανέφερε ότι η ήπειρος με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους είναι η Αμερική.
  • Στην παρούσα φάση, παρατηρείται η αρχή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα για διεξαγωγή τεστ.
  • Το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη φαίνεται να επηρεάζει κυρίως την Ισπανία, τη νότια Γαλλία και κάποιες χώρες της κεντρικής Ευρώπης με >120 κρούσματα/100Κ.
  • Το καλό νέο είναι ότι έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι αύξηση θανάτων (14-d case notification rate), μάλλον λόγω καλύτερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και χειρισμού περιστατικών στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και λόγω του μεγάλου αριθμού διαγνωστικών τεστ (PCR).
  • Στην Κύπρο έχουμε σταθερά πολύ χαμηλό ποσοστό θετικών περιστατικών ( <1% positivity rate) και αποτελούν πλέον άτομα νεότερης ηλικίας (20-40 χρονών) σε αντίθεση με την αρχική περίοδο εμφάνισης του ιού (Μάρτιος – Απρίλιος 2020).
  • Το ECDC αναφέρει ότι το ρίσκο θανάτου ανά ηλικιακή ομάδα είναι 1 άτομο στα 20000 στην ηλικία των 20 ετών, 1 άτομο στα 1400 στην ηλικία των 40 ετών και 1 άτομο στα 40 στην ηλικία των 70 ετών και άνω.
  • Ανέφερε ότι πρέπει να δούμε τι τελικά δούλεψε και τι όχι σε κάθε χώρα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
  • Διευκρίνισε ότι τα γάντια δεν συνίστανται λόγω έλλειψης επιστημονικών δεδομένων που να αποδεικνύουν ότι η χρήση τους αποτρέπει την μόλυνση από τον ιό
  • Επιδημίες πολυανθεκτικών μικροβίων σε νοσηλευτήρια και χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας/κοινότητας
  • Ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για αναπνευστικούς ιούς εκτός αν μιλάμε για χώρες-νησιά ( π.χ. Μάλτα, Κύπρος)
  • Απαιτείται τυποποίηση τεστ COVID-19 (case-demic) μιας και υπάρχουν διάφορα τεστ πλέον.

Ο Δρ. Γεώργιος Νικολόπουλος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα υγείας που συλλέγονται για τη νέα πανδημία στην Κύπρο. Ανέφερε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο κομμάτι της επιδημιολογικής επιτήρησης στην Κύπρο, αναλύοντας κάθε στάδιό της. Επισήμανε δε ότι καθημερινά διεξάγονται πολυάριθμα τεστ (από τα υψηλότερα ποσοστά, παγκοσμίως) για εύρεση νέων περιστατικών (περίπου 2000-3000 τεστ ανά ημέρα) . Σημείωσε ότι στην παρούσα φάση, η θνησιμότητα του νέου κορωνοϊού είναι χαμηλή δηλαδή περίπου 3.2/100000 τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Τέλος, βάσει υπολογισμών του ECDC, ανέφερε πως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν αναμένεται αύξηση νοσηρότητας ούτε αύξηση περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας.

Η Δρ. Φώφη Κωνσταντινίδου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έδειξε τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήχθη την περίοδο εγκλεισμού όπου φάνηκε ότι περίπου 1 στους 4 ενήλικες στην Κύπρο έδειξαν μέτρια με υψηλά επίπεδα άγχους όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε φυσιολογικές περιόδους μπορεί να κυμαίνεται από 1-4%. Το 67% του δείγματος δήλωσε ότι η ποιότητα ζωής άλλαξε κατά πολύ στην περίοδο εγκλεισμού (lockdown).

Οι νευροψυχικές διαταραχές αποτελούν το 25% επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας της Κύπρου και συνέστησε όπως οι επικοινωνιακές τακτικές για την πανδημία να βασίζονται στην κουλτούρα και στο φιλότιμο του Κύπριου πολίτη.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής, Αναπλ. Καθ. στο CII του ΤΕΠΑΚ ανέλυσε 2 μελέτες που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο εγκλεισμού για τους ενήλικες (δείγμα περίπου 600 ατόμων) και κατά την περίοδο επαναλειτουργίας των σχολείων (>1500 παιδιά από >180 σχολεία, 1 Ιουνίου- 17 Ιουλίου2020) για την αξιολόγηση της επίδρασης των μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 πάνω στην ποιότητα ζωής και στον τρόπο ζωής του κυπριακού πληθυσμού. Εντοπίστηκαν αλλαγές στο προφίλ του τρόπου ζωής και συνηθειών των παιδιών μετά το lockdown ειδικά με την αύξηση κατανάλωσης ζάχαρης, αύξηση χρόνου επί οθόνης, μείωση σωματικής δραστηριότητας, σε σχέση με τις συνήθειες τους πριν τον Μάρτιο 2020 (πριν το lockdown). Για τους ενήλικες φάνηκαν διαφορές στις κοινωνικές επαφές και στα επίπεδα παροδικού άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών.

O Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι σήμερα.

Η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε στα πρωτόκολλα του ΠΟΥ για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων. Τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί καλύτερα η ιχνηλάτηση στο πεδίο του σχολείου, για την έγκαιρη ανίχνευση πολλαπλών περιστατικών, αλλά και να τηρείται ο σωστός εξαερισμός/αερισμός των χώρων του σχολείου. Το κράτος οφείλει να μεριμνήσει όπως δημιουργηθεί πλαίσιο εκπαίδευσης e-learning  για παιδιά που έχουν απομονωθεί λόγω του νέου κορωνοιού και να τα εκπαίδευει για εναρμόνιση με τα μέτρα. Επίσης εισηγήθηκε όπως στην επόμενη έξαρση της πανδημίας στο κράτος, η επικοινωνιακή πολιτική να στοχεύσει στην επιβράβευση και όχι τιμωρία.

Ο Δρ. Σέργιος Αγαπίου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρθηκε στη μοντελοποίηση της πανδημίας χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Υπουργείο Υγείας.

Η Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ανέλυσε τις συστηματικές δράσεις της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου όλους αυτούς τους μήνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε πως θα συνεχιστεί η τυχαία δειγματοληψία στην κοινότητα.

Τέλος η Δρ. Άντρη Παναγιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο CII του ΤΕΠΑΚ ανέλυσε το πρωτόκολλο μελέτης κοορτής CARTESIAN CY που ξεκινάει τον Οκτώβρη με θέμα την επίδραση της COVID-19 στην πρώιμη αγγειακή γήρανση. Η μελέτη τρέχει σε 33 κέντρα από >12 χώρες στην Ευρώπη.

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την Ημερίδα εδώ.

 

Φωτογραφικό Υλικό: