Ομιλητές 9ης Ημερίδας Δημόσιας Υγείας

Aρχική Σελίδα Σύνδεσμος εγγραφής Πρόγραμμα Ομιλητές Προεδρείο

 

Master in Public Health – Information Προηγούμενες Χρονιές Σχετικοί Σύνδεσμοι Επικοινωνία

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Καθ. Δρ. Ιωάννης Μανιός, Καθηγητής – Διατροφική Αγωγή – Διατροφική Αξιολόγηση, Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελλάδα

Ο κ. Ιωάννης Μανιός είναι Καθηγητής Διατροφικής Αγωγής-Διατροφικής Αξιολόγησης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διατροφική αξιολόγηση σε μεγάλες εθνικές και πανευρωπαϊκές μελέτες κοορτής, καθώς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή διατομεακών παρεμβάσεων για την προαγωγή της υγείας σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες. Από το 2000 συμμετέχει ως Επιστημονικός Υπεύθυνος σε πολλά εθνικά κι Ευρωπαϊκά προγράμματα και κλινικές μελέτες, χρηματοδοτούμενες είτε από τον ιδιωτικό τομέα, είτε τον δημόσιο τομέα ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως FP5, FP6, FP7, Horizon 2020, και Horizon Europe. Έχει συγγράψει περισσότερες από 640 εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 35.000 αναφορές και  έχει λάβει 11 βραβεία για το επιστημονικό του έργο από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.

 

 

Ομιλητές

Καθ. Δρ. Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ο Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου είναι ο ιδρυτής των υπηρεσιών διάγνωσης και περίθαλψης παιδιών και εφήβων που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία στην Κύπρο, όπως και της Παιδογκολογικής – Παιδοαιματολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος III στη Λευκωσία. Είναι καθηγητής στη ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Λευκωσίας, ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία, εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου σε ιατρικές, ερευνητικές και άλλες διεθνείς οργανώσεις. Ως ιδρυτής της Παιδιατρικής Ογκολογίας στην Κύπρο, διετέλεσε Διευθυντής της Παιδογκολογικής – Παιδοαιματολογικής Κλινικής – του μοναδικού κέντρου τριτοβάθμιας φροντίδας για παιδιά και έφηβους που πάσχουν από καρκίνο στην Κύπρο – για 32 χρόνια, από την ίδρυσή της το 1990 μέχρι το 2021. Εκτός από το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, συνεχίζει την κλινική του δραστηριότητα ως σύμβουλος στην Παιδογκολογική Κλινική προσφέροντας την πολύχρονη του εμπειρία και συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα για στήριξη παιδιών με καρκίνο σε χώρες χωρίς επαρκείς πόρους, τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό  και υποδομές στην Παιδογκολογία.

 

 

 

Δρ. Μιχάλης Ι. Τορναρίτης, , Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Ο Δρ. Μιχάλης Ι. Τορναρίτης είναι απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής Αθηνών στον κλάδο της Χημείας. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Michigan State University, USA, στην Οργανική Χημεία και μεταδικτατορικού τίτλου από το ίδιο πανεπιστήμιο στην Ανόργανη Χημεία.

Έχει εργαστεί ως Ερευνητής για την Johnson Wax Co. και την Bristol Myers Co. στο Michigan State University. Είναι Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο Χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιπλέον, είναι Πρόεδρος του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Υγεία του Παιδιού» και Καθηγητής Επιστήμης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού», μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων ΠΑΣΥΚΑΦ, μέλος της Εθνικής Επιτροπής κατά του AIDS και μέλος της Επιτροπής για καταγραφή Διατροφικών Οδηγιών για τον Πληθυσμό της Κύπρου.

Έχει πέραν των 120 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, H-index = 32 και 9342 citations (Scopus).

To βιβλίο «Επιδημιολογικά στοιχεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στην Κύπρο» (2022), μπορεί κάποιος να το βρει στη σελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, ακολουθώντας τη διαδρομή https://www.pi.ac.cy –> Προγράμματα Σεμινάρια –> Αγωγή Υγείας και θα το δει εκεί.                           

 

 

Δρ. Κωνσταντίνος Χ. Μακρής,Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Δρ. Κων/νος Μακρής είναι αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας και επιβλέπει το εργαστήριο Νερό και Υγεία στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Διετέλεσε ως εξωτερικός καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας, στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ΗΠΑ (2009-2015). Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Μακρή στοχεύει στη μείωση κινδύνου ανθρώπινης υγείας για σειρά περιβαλλοντικών ρύπων που βρίσκονται στο πόσιμο νερό αλλά ταυτόχρονα και σε άλλα περιβαλλοντικά μέσα. Προς αυτόν το σκοπό, η ομάδα του εφαρμόζει βελτιωμένα πρωτόκολλα αξιολόγησης του ανθρώπινου εκθεσιώματος, συμμετέχοντας σε πληθυσμιακές μελέτες στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Κουβέιτ, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Το εργαστήριό του είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα όργανα αξίας> 0,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία δικών του δεδομένων βιοδεικτών και μεταβολισμού. Από το 2009, έχει λάβει εξωτερική χρηματοδότηση ύψους> 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, το Κυπριακό ΙΔΕΚ, και το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Έχει εκπονήσει πάνω από 120 άρθρα περιοδικών και 50 αναφορές συνεδρίων. Ήταν ένας από τους δύο ερευνητές που διενήργησαν την έρευνα για το σύμπλεγμα καρκίνου του εγκεφάλου γύρω από το εργοστάσιο Astrasol στην Κύπρο. Ο κ. Μακρής προσκλήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Υγείας του Κυπριακού Κοινοβουλίου να παράσχει τεχνική μαρτυρία για τις συνέπειες για την υγεία των γύρω πληθυσμών μετά την τραγωδία / έκρηξη στο Μαρί, Κύπρου και έχει επίσης υπηρετήσει ως μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις εκθέσεις αρσενικού σε περιοχές της Κύπρου. Έχει προσκληθεί ως επίσημος ομιλητής από> 15 πανεπιστήμια και οργανισμούς στις Η.Π.Α. / ΕΕ, όπως στο Πανεπιστήμιο του Harvard, στο Πανεπιστήμιο Emory, στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στο Πανεπιστήμιο του Delaware κλπ. και έχει προεδρεύσει σε >10 συμπόσια σε διεθνή συνέδρια.

 

 

Δρ Στάλω Πάπουτσου, Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Πανεπιστήμιο Frederick

Η Δρ Στάλω Πάπουτσου είναι απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Εφηρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή, με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή και αμέσως μετά ολοκλήρωσε τη Διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης στον Τομέα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Από το 2008 είναι συνεργάτης του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγεία του Παιδιού και του Πανεπιστημίου Frederick ενώ παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λευκωσία. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην παιδική διατροφή. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Συνεργάζεται σε εθελοντική βάση με σωματεία και συνδέσμους ασθενών όπως ο ΠΑΣΥΚΑΦ, η ΑΣΠΙΔΑ ΖΩΗΣ κ.ά.

 

 

 

 

Δρ Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου, Εμπειρογνώμονας Επιπτώσεων Tοξικών Παραγόντων στην Υγεία του Παιδιού και ΑσφάλειαςΤροφίμων, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού

Η Δρ Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου είναι χημικός με διδακτορικό στην τοξικότητα των φυτοφαρμάκων και μεταδιδακτορική εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στην Τοξικολογία/επίπτωση των Τοξικών Ουσιών/παραγόντων στην Υγεία. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε θέματα Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Κατέχει επίσης Δίπλωμα Διοίκησης.
Πρώην Διευθύντρια Γενικού Χημείου και πρώην, Αναπληρώτρια Γεν. Διευθύντρια Υπουργείο Υγείας. Μέλος διεθνών Επιτροπών και ερευνών. Εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα Περιβαλλοντικών Κινδύνων στην Υγεία και ιδιαίτερα την Υγεία του Παιδιού. Για 2 θητείες 2010-2018 εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, το 2007-2009 εκλέγεται ως μέλος της Επιτροπής Environment and Health της EURO/WHO.Το 2014 εκλέγεται Σύμβουλος «επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην υγεία του παιδιού», της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας. Το 2008 εκλέγεται ως Γυναίκα της χρονιάς για το Περιβάλλον από το Madame Figaro. Από το 2004, διορισμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο, προσφέρει εθελοντικά ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» και αγωνίζεται Διεθνώς για το διαχρονικό της στόχο «την Πρόληψη και προφύλαξη της Υγείας των παιδιών από τοξικούς παράγοντες”. Παρουσιάζει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά – διαλέξεις σε διεθνή ιατρικά, – εκπαιδευτικά σεμινάρια σε γιατρούς/λειτουργούς Υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς καθώς και σε Πανεπιστήμια. Ετοιμάζει ενημερωτικό υλικό για την Πρόληψη Μετείχε στην αρχισυνταξία της «Διακήρυξης της Λευκωσίας για την Ακτινοβολία της Ασύρματης τεχνολογίας 2017», συν-αρχισυντάκτης του βιβλίου «Μαθαίνω και Μπορώ να προφυλάξω τα παιδιά μου», οδηγών προφύλαξης από φυτοφάρμακα , χημικές ουσίες, την Ακτινοβολία κ.ά. Βασικό modo της είναι η ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση σε συνδυασμό με την Αρχή της Προφύλαξης να συμβάλουν στην Διαμόρφωση Πολιτικών Προφύλαξης της Υγείας του Παιδιού και να μετουσιώνεται σε απλή έγκυρη πληροφόρηση για το κοινό.

 

Δρ. Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, Παιδίατρος, Ερευνητής Α, Ερευνητικό και Εκαπιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού/ Μέλος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κορίνα Κωνσταντίνου, Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Κορίνα Κωνσταντίνου είναι ερευνητική συνεργάτιδα στο εργαστήριο Νερό και Υγεία, στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η κα Κωνσταντίνου είναι κάτοχος πτυχίου στις Βιολογικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακού τίτλου στην Διαχείριση Περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο του Nottingham. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι κύριες ερευνητικές της δραστηριότητες αφορούν τον τομέα της περιβαλλοντικής υγείας, μέσω της αξιολόγησης του ανθρώπινου εκθεσιώματος. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με περιβαλλοντικές εκθέσεις και τις επιπτώσεις τους στη υγεία όπως, ποιότητα αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε δημοτικά σχολεία, φυτοφάρμακα και οξειδωτικό στρες σε παιδιά, θερμοκρασία αέρα και μεταβολικές ορμόνες σε ενήλικες, δραστηριότητες υδρογονανθράκων και υγεία εργαζομένων και γειτονικών κοινοτήτων.