Τι είναι οι κορωνοϊοί και η ασθένεια COVID-19;

posted in: 😷 COVID-19 | 0
  • Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια σε ζώα ή ανθρώπους. Στους ανθρώπους, είναι γνωστό ότι αρκετοί κορωνοϊοί προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

 

  • H Διεθνής Eπιτροπή για την ταξινόμηση των ιών ανακοίνωσε το “Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2)” ως το όνομα του νέου ιού στις 11 Φεβρουαρίου 2020. Η ονομασία αυτή επιλέχθηκε επειδή ο ιός σχετίζεται γενετικά με τον κορωνοϊό που είναι υπεύθυνος για το ξέσπασμα SARS του 2003. Ενώ σχετίζονται, οι δύο ιοί είναι διαφορετικοί.

 

  • COVID-19 ονομάζεται η λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τον πιο πρόσφατα ανακαλυφθέντα κορωνοϊό. Αυτός ο νέος ιός και η ασθένεια ήταν άγνωστοι πριν από την έναρξη της επιδημίας στο Wuhan, Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019.

Το πιο πάνω κείμενο είναι η ελληνική μετάφραση της ιστοσελίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορά στον κορωνοϊό και στη νόσο COVID-19.