Πώς μπορώ να προστατευτώ;

posted in: 😷 COVID-19 | 0
Μέτρα προστασίας για όλους

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης ή εξάπλωσης της νόσου COVID-19, λαμβάνοντας μερικές απλές προφυλάξεις:

  • Να καθαρίζετε τα χέρια σας με αλκοολούχα αντισηπτικά ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό.
    Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχα αντισηπτικά σκοτώνει τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας.
  • Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου ανάμεσα σε εσάς και σε οποιοδήποτε άτομο το οποίο βήχει ή φτερνίζεται.
    Γιατί; Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, ψεκάζει με μικρά σταγονίδια υγρού από τη μύτη ή το στόμα του που μπορεί να περιέχουν ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να αναπνεύσετε τα σταγονίδια αυτά, συμπεριλαμβανομένου και του κορωνοϊού εάν το άτομο που βήχει έχει την ασθένεια.
  • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
    Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες και μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον ιό. Εάν συμβεί αυτό, τότε τα χέρια μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Από εκεί, ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας και μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε.
  • Βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας ακολουθείτε καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με τον λυγισμένο αγκώνα σας ή χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Στη συνέχεια, πετάτε αμέσως το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο.
    Γιατί; Τα σταγονίδια διαδίδουν τον ιό. Ακολουθώντας την καλή υγιεινή του αναπνευστικού, προστατεύετε τους ανθρώπους γύρω σας από ιούς όπως το κρυολόγημα, τη γρίπη και την ασθένεια COVID-19.
  • Μείνετε στο σπίτι εάν αισθανθείτε αδιαθεσία. Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε ιατρική βοήθεια και καλέστε τον προσωπικό σας ιατρό.
Μέτρα προστασίας για άτομα που επισκέπτονται ή επισκέφθηκαν (τις τελευταίες 14 ημέρες) περιοχές στις οποίες εξαπλώνεται η ασθένεια COVID-19
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται πιο πάνω (Μέτρα προστασίας για όλους).
  • Αυτοαπομονωθείτε, μείνετε δηλαδή στο σπίτι εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία, ακόμα και με ήπια συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πυρετό (37,3 C ή παραπάνω) και ελαφρά ρινική καταρροή, μέχρι να αναρρώσετε. Εάν είναι απαραίτητο να βγείτε έξω, π.χ. να αγοράσετε τρόφιμα, τότε να φοράτε μια μάσκα για να αποφύγετε τη μόλυνση άλλων ανθρώπων.
    Γιατί; Η αποφυγή της επαφής με άλλους και οι επισκέψεις σε ιατρικά κέντρα, θα επιτρέψουν σε αυτά να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε εσάς και τους άλλους από τη νόσο COVID-19.
  • Εάν εμφανίσετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή, καθώς αυτό μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ή σε άλλη σοβαρή αιτία.

Το πιο πάνω κείμενο είναι η ελληνική μετάφραση της ιστοσελίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορά στον κορωνοϊό και στη νόσο COVID-19.